Wednesday, November 1, 2017

Europe Trip: Bawa bot pusing Giethoorn!


Assalamualaikum!

Previous post:-


1 May 2017

Bangun pagi hari tu, terus siap untuk check-out. Hidup nomad ni macam  ni lah. Bukak tutup bukak tutup bag je manjang. Kami sarapan dulu. Masak apa patut.

Morning from Giethoorn!!
I love this view right in front of our cabin. Berlari anak nak amik gambar view ni. Sejuk gilaaa.

Bye-bye cabin cantik!

Simpan luggage kat mana? Kat receptionist cabin ni ja. Tapi bahagian luar la stor dia. Luar bermaksud open! Takde pintu whatsoever. Kami redha je lah. Yang penting barang berharga semua bawak siap-siap.

Aktiviti hari tu nak sightseeing je kat Giethoorn. Nak jalan-jalan kat sini nan ado kereta ye. Mohon naik bot! Murah je, tak expect it was that cheap!

Jalan-jalan dulu area tepi canal tengok harga bot. Sekali terjumpa Fluisterboot ni!

Prijzen per boot. Geddittt??
Klik website seperti dalam gambar untuk maklumat lanjut.

Jadi orang jaga bot tu cakap, €17 per hour per boat. Kami dah buat bajet €25 per person ok! Maka, terus ambik yang 2 jam punya. €34 per boat! Hukkk murah sorang dalam €6 ja. Nangis tepi canal selamat duitttt.. Hahaha.

Nanti encik boat akan bagi map. Dia cerita la, dalam 2 jam you boleh pergi sini-sini. Pungpang dia bercerita. Kami antara yang terawal jugak naik boat ni ha. Awal pagi lagi. 


Dan kena kemudi (captain sangat!) boat sendiri okkkk.
Thanks to Wawa you are the best captain everrrrr! Hahaha.
Ain pun nak cuba tapi hurmmmm. rolling eyes bila dia bawak. -___-

Ni tanda aras pertama.
Encik boat ada bagitau, tengok tiang segitiga gitu la untuk route. 
Refer map jee..

Depan ni tasik besar tauuuu. Kitorang pun melalu dengan gigih..

Cantik-cantik rumah sini... Sunyi je di pagi hari...

Muka happy lagi ni

Lalu je kat tasik ni, semua orang menggigil kesejukan! Angin kuat oiii. Tak tau lah apa yang kitorang buat pagi2 kat sini macam ni. Hahahha.

Jauh jugak nak lalu tasik tu sampai ke next point.

Masuk sini... Dah nak masuk kawasan rumah-rumah tu balik..

Alah comey

Siapa tinggi tu jaga-jaga..

Tengok ada orang betulkan atap rumahnye. Tukar satu set terus.
Dahla atap macam dari daun ape tak tau..

Ada cherry blossoms...

Haih suka rumah macam ni.

View pun cantik. Camne ni. Nak kena pergi lagi ke.


Kami berenam. Captain tak nampak muka..

Baru pusing 1 round, 1 jam lebih je masa. Ada extra time ni, so kita pusing lagi sekali. Pergi tempat lain pulak. Macam sunyi je tempat tu. So kitorang patah balik.. Ain nak try bawak...

Ok bagi la dia try. Aku kena injak ke depan sekali. Masalahnya, bila kitorang cakap kanan, dia bawak kiri. Suruh kekiri, dia bawak kanan. Aku yang duduk depan ni bergegar jantung oi siap terlanggar bot besar lah, hampir kena anjing rumah orang lah, habis semua dia langgar! Hahaha. Adoi. No more boat for you Ain.

Tapi kami selamat setelah semua pelanggaran yang terjadi. Jam 10 macam tu, akan ada bot besar bawa pelancong tau. So kena hati-hati sikit bila dengan boat besar tu.

Till then Giethoorn!

Setel return boat walaupun kami terlebih 10 minit lebih kurang, amik bag kat hotel. Dan jalan kaki ke stesen bus. Jauh oi. Gigih laaaa. Lepastu hujan pulak rintik-rintik. 

Singgah ngopi jap kat area stesen bas. Sini transportation semua on time. So bila dah tau bas akan sampai jam sekian sekian, be prepared je lah. Tu yang sempat beli belah masing2 kat kedai area situ.

Then naik Conexxion Bus #70 ke Stesen Steenwijk. €4 per person.

Dah sampai Stesen Steenwijk, satu lagi masalah pulakk. Kaunter tiket manaaaaaa???!!!! Tanya orang semua tak tahu. Tak faham agaknya. So Kak Ien cari belakang kedai, rupanya kena beli tiket guna credit card. Kaunter takde. Chet. Dah terlepas train pukul 1.46 petang. 

Nampak tak gate barrier hujung kanan tu? Area situ tempat beli tiket. Patutla nampak ramai jugak orang lalu situuu.... 
Next train dalam 2.20pm macam tu. Marilah tunggu......

Tiket train kami beli dari Steenwijk ke Almere Centrum. Amsterdam Central lah tu maksudnya. Harga €20.60 termasuk charge €1 guna credit card. Hohoh.

Perjalanan dalam 1 jam je. 

Ok lain sambung nanti. Bye!

Wednesday, October 25, 2017

Kedah Bound: Langkawi - Seashell Restaurant, Laksa Ikan Sekoq, Nasi Dagang Pak Malau

Assalamualaikum!

Last post for Langkawi!

Previous post:-


10 November 2016

Balik bilik, kami mandi bagai. Then terus siap ke tempat makan kami hari tu, Laman Padi. Search Seashells Restaurant, dekat dengan Muzium Padi. 

Hijau

Kitorang pilih yang set combo 3 pax. RM 60 set ayam. Air jug RM 15 asam boi. 

Bagi aku, okay je lah. Panas ting ting time ni makan tengah sawah bendang.

Pergi Cenang Mall tengok apa ada. Sini banyak jugak coklat, pinggan mangkuk bagai. Tapi tak banyak choices. Lepastu ke Pantai Cenang. 
 
Gelap menandakan hari nak hujan!

Tak buat black and white pun. Memang cenggini ha ambik gambar..

Tiba-tiba hujan selebatnyaaaaaaaa... Kitorang teduh kat bawah payung orang. 

Hujan dah berhenti, pekena Laksa Ikan Sekoq dekat area Airport Langkawi

Masa ni jam 6 petang dah. Turn kitorang nasib baik rezeki dapat 3 pinggan laksa. Dah habis dah lepas tu.. 
RM 4 sepinggan laksa ni.. Dapatla tengok sunset sambil makan.

Balik bilik, rehat kejap. Malam tu kitorang jalan kat Cenang. Pergi massage la apa lagi. Ada satu kedai ni, dia import orang Thai. Buat back massage and head. RM 30 untuk 30 minit. 

11 November 2016

Bangun pagi, check-out dari T-Star Cottage.

Terus ke kedai sarapan agak famous kat Langkawi - Nasi Dagang Pak Malau kat area Makam Mahsuri. Sedap weh makanan dia. Makan tepi sawah pulak tu kan. Feel betul. Kami makan Nasi Dagang Ayam Gulai, Serabai Gula Melaka, Pulut Sambal, Teh Tarik. Semua sedap. Kena cuba kalau datang Langkawi ok! Total dalam RM 11 sorang. 

Nyum

Kawan

Sambil makan tengok view ni...

Then kami ke Jeti Kuah beli tiket balik Kuala Perlis. RM 18. Pukul 1 petang. Lepas tu kami pergi ke Haji Ismail Group, shopping coklat lah apa lagi. Banyak jugak belii. Oh perempuan!

Sambil tu jugak, member sekolah datang jumpa sembang-sembang, Izzah namanye. Dia bawa anak lelakinya dua orang, Kimi & Farhad. Gambar mana tak jumpa. Dalam IG Izzah kot. 

Dalam pukul 12, kami hala balik ke Jeti Kuah. Sumbat coklat dalam bag. Pulang balik kereta sewa, tunggu feri gerak dalam jam 1.15 petang jugak. Pukul 2 lebih sampai le Kuala Perlis..

Jangan lupa singgah Anjung Keli, Kangar. Makan ikan keli, tapi aku tak makan laaaa.. Makan Ikan Talapia. Hehe. Cuba Sambal Tempoyak dia sedap oi. RM 12 sorang total makan. 

Lepas tu, terus gerak ke Sungai Petani rumah Fisha. Tidur sana. Jalan kat SP la pulak kan. Pekena Roti Ghee kat Yasmeen sedap gilooo. Tengok wayang kat mall, beli tudung. Hah tu je la agenda aku. Hehe.

13 November 2016

Bangun pagi, packing barang dan siap ke Penang pulakkk!

Amboi.

Breakfast kat the famous Roti Canai Transfer Road! Sedap jugak. RM 7 sekali air sorang. Ok lah kan. Ayam whole leg kot dia bagi. 

Merah nau kuah..

Jumpa rakan dari Penang - Mame..

Jalan kat Chew Jetty dengan Art Street kejap. 

Amik gambar...

Panas tetapppppp

Hah

Hari Ahad, nasi kandar tutup - Deen Maju dengan Kampung Melayu.  Jadi untuk lunch kami makan kat Line Clear je laaa.. Dah pukul 3 lebih kot time tu. Still ramai orang. RM 12 sekali air.

Nasi Kandar mana-mana pun laaa wajib cuba kat Penang ok!

Kitorang ni koser cari parking. So jumpa je parking mana-mana. Park situ diam2, Then call Uber laa pergi mana-mana. 

Aku dah lama nak rasa Mee Sotong kat Penang. Tapi Ahad tutup, so memang tak boleh rasa. Sabtu banyak sangat aktiviti. Aku nak pastikan next time aku makan Mee Sotong tu.

Jalan pulak kat Padang Kota. Ada pasar malam situ. Murah pulak apam balik kecik tu 40 sen satu. Kat Damansara RM 1 tauuuu! Grrr. 

Then terus ke airport, naik Malindo Air turun Subang. Menepek sampai 8.50 malam.

Yay habis dah! 

Wednesday, October 18, 2017

Sabah Trip: Mabul - Snorkeling!

Assalamualaikum!

Previous post:-


5 Mac 2016

Pagi from Mabul! 7 pagi keluar breakfast. Mee goreng, telur mata, air panas buat sendiri. 

Jam 8 pagi, our guide for the day, Remy - bawak  snorkel bawah hostel je. Saje amik feel. Try pakai fin. Memang la helokkk je. Tapi, bila laut dalam, rasa letih gila pakai. Haha. Even bawah hostel pun, jumpa banyak tapak sulaiman. Air memang jernih la toksah cakap. 

8.30 pagi, dorang ajak Snorkeling dah. Pergi sekali dengan orang diving dua orang. Lain semua omputih dengan Kak Salmah dan anaknye. Dekat je dengan hostel. Laut dalam. Tapi bila masuk tuuu.... 

Cantik ya ampunnnnnnn kat bawah tuuuu. Coral besar-besar. Ikan besar macam-macam jenis dan warna. Bila masuk laut ni kita rasa macam dalam dunia sendiri je kan. Tak dengar bunyi. Tengok alam je.  

Starfish macam-macam jenis jumpa.

Bagi yang diving masuk dulu..

Tak reti nak edit gambar dalam laut, so cenggini je laaa..

Ni cantik tau. You have to witness yourself..

Belah kiri laut dalammmmm, belah kanan coral.

Terjumpa si penyu. Harusla Remy yang amikkan. Haha

Jauh gila Remy ni bawak kitorang. Omputih semua dok kat depan dah. Kitorang je la kat belakang. Dahla aku ni dibiarkan sendiri snorkeling. Penat ko tau nak catch up. Hahaha. Komplen2.

Macam rambutan. :D

Lagi dan lagi

Cantik sangat tau. 


Warna biru pulakk

Aku memang stok bagi GoPro kat Remy suruh dia amik gambar. 
Sekali dia selfie daaaa...

Dalam jam 10.30 pagi, balik hostel semula. Pakej kitorang 1 je snorkeling trip tau. Tapi haruslah tak puas hati kan. So Arsi tanya, nak tambah tak satu lagi trip kita tengok house of coral. 

Kitorang punya duit lebih kat KK haritu ada la dalam RM 140. So kami guna duit tu untuk 2nd snorkeling trip. Kalau tambah, sorang dalam RM 50 la lebih kurang. 

Lepak japppp..
Ada je orang jual ikan naik sampan ni..

View

Jam 11 pagi, kitorang pergi la 2nd trip snorkeling pulak... Kali ni dengan husband and wife kitorang baru jumpa join sekali...

Jernih nye

Area Mabul Water Bungalow Resort

Kalau area sini, tempat yang ada belon2 tu je boleh snorkel. Faham tak belon2 terapung tu? Hehe. Ajak Kak Salmah join snorkeling sekali. Dia taknak. So kami la tengokkan anaknye, Solehah... Kak Salmah ni lucu tau. Dia tanya,"Eh bot ni enjin hidup tak? Karang gerak macam mana? Akak tak retii". Padahal ada je orang bot tu sekali. Haha Lawak la akak ni.

Air membiru, pasir jernih..

Banyak ikan area sini... 

Sini lepak sekejap. Jauh tau dorang ni bawak. Tapi we all ok jer la.
Arsi bagi roti sorang sikit. Bagi ikan makan roti..

Ni la orang Mabul bawak kami jalan-jalan dalam laut. 
Arsi dengan Remy. Adik beradik katenye.

Stress ke Solehah?? Hehe

Banyak gila ikan warna hitam kat sini. Lepastu ada buat house of coral lah. Banyak jugak.. Pastu Remy ajak ke buoyant depan sikit. Amik gambar sebarang dua.

Cenggini haa..

Bawah buoyant ni ada ikan sekeping jeeeee. Nampak tak? 

Atas buoyant. Panas lit lit oi. 

Gituuu..
  
Banyak jenis macam ni

Gambar aku semua banyak fin kuning Remy. So crop crop jadi la macam ni.

Tapi memang letih laaa oi. Siap buat u-turn bagai dorang bawak kitorang. Haha. 

Penyu lagi dikejauhann.....


 Sebab ada sinaran matahari la ada lighting sikit..

Jumpa gamat. Aku takdele nak pegang..


Penyu lagiiiii! Eh banyak pulak penyu ni.

Then sudahlah marilah balik. Naik bot. 

Pukul 12 masa tu. Makan time. Lapar sangat. Kak Salmah belikan ikan kisi ke apa namanya. 2 ekor. Bagi kami makan sikit masak stim. 2 ekor RM 20. Rasa biasa. Maybe sebab cara masakan orang sana lain kot kan. Lunch  buffet makan ayam kentang, ikan goreng sesuatu dengan cili kicap, sayur petola. Haa kalau tak tulis, memang tak ingat la makan apa.

Rehat kejap. Jam 2 petang. Main air kat bawah hostel je. Kak Salmah kan teruja betul dengan tapak sulaiman. Boleh dia nak bawak balik. Siap nak sorok dalam baju. Scan nampak tak? Hahahaha. Adehhhh la. Tapi starfish ni, 3 jam tanpa air, dia mati... 

Jam 4 macam tu, Kak Salmah dah nak balik. Sekejap je dia kat sana rupanya. Sempat la bye2 dengan akak ni. Sampai sekarang ktorang contact. 

Jam 5.30 petang, keluar jalan-jalan kat Bungalow Water Resort macam biasa. 

Hello again!

Rindunyeee

Angin kuat sangat..


Dilla, kawan baru. Hehe.



Sunset dah..

Penyu!

Arsi bawak jalan sampai Kampung Sama ni. Dia duduk sini katanya.. 

Bajau


Ada kedai runcit

Ada madrasah.. 

Mabul ni kecik je. Pusing-pusing, gitu jugakkk.. Sampai hostel jam 7 malam macam tu.

Aku tanya Nur, tukang masak... Masak apa tu? Ikan sardin katenye. Ada puding caramel dengan kentang ayam.

Lepas makan, dok jap kat luar hammock. Tah apa kitorang buat. Datang si Remy, main gitar. Dok nyanyi2 tapi kitorang tak tau lagu. Lirik lagi laaa.. Sedihhh. 

Masa duduk2 lagi, Arsi datang tanya, nak snorkeling lagi tak esok? Tengok penyu. Harga sama. Kami on je. 

Takde buat apa pun malam tu. Tengok langit. Sembang. Tu je. Tapi best lah.

Bye!